13 Aralık 2012 Perşembe

Bayilik almak için gerekenler



Bir girişimci bayilik almak için gerekenler nedir diye kendi iş dünyasında sorular sormaya başladığı zaman kendisine verilecek ilk cevabımız hangi bayiliği hangi şartlarda almak isteyeceğidir.  İş kurmak isteyen birisinin bayilik araştırmasına başlaması için ilk önce hangi sektöre yatkın olduğunu ve girişimcilik becerilerini sorgulaması gerektiğini belirtmesi gerekir.


Bayilik alacağı sektör kendisinin çalıştığı bir alanda mı olacak yoksa hiç bilmediği sadece kar getiren bir alanda mı olacak.  Bu soruyu sormamızın nedeni bayilik ve franchising sektöründe yatırımların yüksek olmasından kaynaklanıyor. Finans aşamasında sermayenizi eğer uzun yıllar çalışarak elde etti iseniz bu karar değişebilir veya sermayeniz size miras olarak kalmışsada değişir. Bunun gibi daha bir çok soru bulunurken aynı zamanda hiç sermayenizde olmayabilir. Bu yüzden ilk adımınız sermayeli ve sermayesiz olsun bayiliğinizin sektörü olmalıdır.


En çok tercih edilen bayilik alanı genelde Gıda bayilikleridir. Kurulumu ve yönetimi kolay olduğu düşünüldüğünden dolayı ilk akla gelen gıda bayiliği belkide sizin sevdiğiniz bir yatırım alanı olmayabilir. Bu yüzden bu konuda danışmanlık almalısınız, eğer danışmanlık almıyorsanız ince eleyip sık dokuyabileceğiniz yatırım araştırmalarına dalmalısınız. Gıdadan hiç anlamasanız bile bu işten anlayanlarla istişare edebilirsiniz veya yanınızda çalıştırabilirsiniz.


Size basit bir konu anlatarak devam edelim. Yakın senelerde İstanbul’da bir doktor kendi alanı olmadığı halde çok ünlü bir sandviç markasının 2 tane birden bayiliğini aldı ve işletmeye başladı. Para her şey demek gibi düşünen bu girişimci yatırımının ilk yılında 2 bayiliği birden satmak zorunda kaldı. Bu satışın içinden edindiğimiz bilgileri isterseniz sizinle paylaşalım.  Dükkan aylık 120.000 Tl ciro yapıyordu. Müthiş bir rakam değil mi. Oysaki işin iç yüzü böyle değil. tüm masraflar düştükten sonra ele geçen miktar Net : 3600 Tl  idi. Güzel satışlar güzel kazanç ardından gelen net kara bakın. Masrafların en ağır ksımı ise malzeme giderleri, diğer tarafıda kira ve personel giderleri. İşte bu yüzden bayilik almadan önce umarım bu yazıyı ve bu örneği okursunuz.


Bayilik almak için gerekenlerin bazılarını yazdık birde bunları maddeler halinde sıralayalım.


1-  Hangi bayiliği alacağınızı iyi düşünmelisiniz.


2- Sevdiğiniz sektörde bayilik almaya çalışın.


3- Mevcut işiniz ile ilgili bir alanda bayilik almayı düşünün.


4- Bayilik sözleşmesini dikkatli okuyun ve diğer firmaların bayilik sözleşmeleri ile karşılaştırın.


5- Bayilik alan diğer girişimcilerle konuşun ve gerçek durumları hakkında konuşun.


6- Kar marjlarından ziyade net ele geçen miktarları iyi araştırın.


7- Bayilik alacağınız firmanın piyasadaki durumunu araştırın.


Bayilik almak için gerekenler yazımızı lütfen kaynak göstermeden yayınlamayın. Aktif link vererek kullanabilirsiniz.

bayilik almak için gerekenlerGIDA FİRMASIN FRANCZNG ALIRKEB NELERE DİKKAT ETMELİ

 


Bayilik almak için gerekenler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder